Kuvateksti

      TAKAKANSI

Jännitys- ja rikosromaani Kaksoset kertoo tarinan Granstedin suvusta ja suvun kaksosista Jaakosta ja Anterosta. Jaakko on rauhallinen ja tasainen ja opiskelee itselleen psykologin ammattia. Antero puolestaan on särmikäs ja pahansisuinen ja hairahtuu jo aikaisessa vaiheessa rikollisille teille. Jo nuorena Antero alistaa muita voimallaan ja hurjuudellaan. Kaksoset eivät voisi enää erilaisempia olla. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi myös pikkusisko Leena.
    Anteron häivyttyä rikollisille teilleen isä ja äiti menehtyvät hämärissä olosuhteissa. Jaakolla on vaikeuksia hyväksyä virkavallan selityksiä. Jaakko jää Leenan kanssa Turkuun jatkamaan opiskelua. Pian Jaakko saa outoja vihjeitä siitä, että Granstedin Turun Tiili oy:n tiilitehtaalla tehdään muutakin kuin tiiliä. Selvittäessään asiaa hän huomaa pian olevansa niin poliisin kuin rikollistenkin takaa-ajama. Pakomatkalle Jaakko saa mukaansa suojelijan, viehättävän Annen. Kohta mikään ei ole enää sitä, miltä näyttää.

     TARINA

Kaksoset rikosromaani lähti ajatuksesta, että olisi kaksoset, jotka olivat kaikella tapaa täysin erilaiset. Ulkonäkö, luonne, käytös sekä kaikki muukin olisi kuin täysin vieraista ihmisistä. Olen itsekin kaksonen ja veljeni Esa on täysin erilainen kuin minä, mutta tämä tarina ei kerro meistä, vaan on täysin mielikuvituksen tuottamaa. Tietysti, kuten muissakin romaaneissani, olen kylvänyt muutaman tositapahtumankin mukaan. Se lienee sallittua kirjailijan vapautta. Tässäkin romaanissa oli poikkeuksellista se, että nimi oli hyvin tiedossa jo hyvissä ajoin. Ja poikkeuksellisen nopeasti teos myös valmistui. Olen jo aiemmin huomannut, että rikosromaanien kirjoittaminen on minulle helppoa. Jostain syystä se on niin vain on. Kolmen proosateoksen jälkeen rikosromaanien kirjoittaminen tuntui hyvinkin helpolta ja helpottavalta. Kansikuvasta sen verran, että tiesin itse tarkkaan, mitä haluan kanteen ja kuin ihmeeksi tuttavan luota löytyi seinältä maalaus, jossa oli kaikki. Kesä ja kolme lasta ongella pienen puron varrella. Sitä ei kuitenkaan voinut hyödyntää, koska teoksessa ei ollut tekijän nimeä, eikä omistaja tiennyt kenen maalaama taulu oli. Harmi, koska kiireessä kannesta tuli "hätäratkaisu".

Kaksosten genetiikasta opin sen verran, että on olemassa ditsygoottisiä ja monotsygoottisiä kaksosia. Suomeksi tämä tarkoittaa, että ditsygoottiset kaksoset ovat erimunaiset, eli epäidenttiset kaksoset. Aivan kuten Esa ja minä. Olisihan se tietysti jännä olla identtinen kaksonen, kun ei tietäisi katsooko velipoikaa vai peiliä.

Kaksoset on rikosromaani, jossa seurataan Granstedin perhettä ja perheyritystä eli tiilitehdasta. Tapahtumapaikkana on Turku ja olen Googlemapilla katsonut kartasta, että mainitsemani kadut todellakin ovat siellä, missä romaanissa kuljetaan. Mökki jossa Jaakko ja Anne piilottelevat on oikeasti olemassa ja olen käynyt siellä lomareissulla muuan vuosi romaanin kirjoittamista ennen. Senkin voin paljastaa, etten tiedä kalastamisesta oikeastaan hölkäsen pöläystä, mutta niin vain yhdessä luvussa selitän ansiokkaasti kalastusveneen ja nuottakalastuksen saloja. Senkin voi pistää kirjailijan vapauden piikkiin. Onneksi siitä ei ole tullut palautetta, joten kai suurin piirtein oikein menee. Kaiken kaikkiaan prosessi oli nopea ja miellyttävä.