Kuvateksti

      TAKAKANSI

Ullan rakastuessa Timoon kaikki näyttää hyvältä. Timo on parasta, mitä Ullalle on koskaan tapahtunut, ja tuntuu käsittämättömältä, että hän sai itselleen täydellisen aviomiehen.
    Hyvin nopeasti häiden jälkeen alkaa tapahtua. Mies ei olekaan sitä, mitä on Ullalle näytellyt, vaan haluaa alistaa Ullan omaksi tavarakseen, jolle voi tehdä mitä haluaa.
    Ystävät ja työkaverit kaikkoavat, ja Ulla huomaa pian olevansa elämänsä pahimmassa ansassa. Tilannetta pahentaa, että syntyvä lapsi on vain välinen, jolla Timo nöyryyttää ja alistaa Ullaa.
    Ulla ei halua antaa periksi, mutta Timon ylivoima tuntuu liian suurelta.

    - Minä pyysin monta kertaa sinua lopettamaan. Sinulla ei ole oikeutta raiskata vaimoasi.
    - Eikä se anna sinulle oikeutta pihdata tavaraa aviomieheltäsi. Se on henkistä väkivaltaa.
    - Ei tämä ole mikään peli. Älä pidä minua leikkikaluna, jolle voit tehdä mitä haluat ja milloin haluat.
    - Tehdäänkö, kulta, niin, että minä annan sinulle satasen tästä. Sovitaan, että minä rikoin sääntöä ja maksaan siitä. Eiköhän se nyt ole tasapeli.
       TARINA

Tuli sade rankan alkusysäys tapahtui syksyllä 2010, kun olimme Arja Pekkala-Matikaisen kanssa tekemässä Lounais-Lappiin juttua rikosromaanista Ei mainittavaa motiivia. Jutun teon jälkeen Arja kysyi, olenko koskaan ajatellut kirjoittaa romaania narsismista. Vastasin kieltävästi, koska aihe tuli täysin puun takaa. Jonnekin selkäytimeen se jäi kuitenkin kytemään ja pikku hiljaa aloin kiinnostua aiheesta enemmän ja enemmän. Lisätiedon karttuessa ja tajutessani aiheen rankkuudeen, siitä oli oikeastaan pakko kirjoittaa romaani.
    Heti aluksi tein tietoisen päätöksen siitä, että en tee haastatteluja enkä kysele ihmisiltä heidän omakohtaisia kokemuksia narsismista, koska halusin pitää teoksen sen verran kaukana itsestäni, ettei Hiekkalinnan kaltaista kokemusta tulisi enää. Oli helpompi keskittyä kirjoittamiseen, kun ei tarvinnut miettiä liian paljon sitä, että miltä oikeista ihmisistä tuntuu. Kolme vuotta vääntämiseen meni, mutta voin sanoa, että kyllä kannatti. Olen saanut niin mielettömän paljon palautetta siitä, kuinka lähelle olen osunut kuvatessani narsismia sairautena ja sen aiheuttamaa kärsimystä. Tästäkin romaanista kertyi versioita paljon, koska halusin kokeilla erilaisia juttuja ja osa niistä toimi ja osa ei.
    Jonkin verran kävimme kustantajan kanssa keskusteluja siitä, miten lopullista muotoa pitäisi lähestyä. Päädyimme siihen, että kyseessä on vain ja ainoastaan Ullan näkökulma ja kertomus, jonka hyväksyin hammasta purren. Ehkä teos olisi ollut rikosromaanimaisempi niiden Timon juttujen vuoksi, mutta olisin kyllä mielelläni nähnyt niistä jotain lopullisessa versiossa, koska itse pidin muutamaa Timon järjestämää kohtausta koko teoksen järisyttävimpinä kohtauksina. Jossain mielen sopukoissa elää pieni toive siitä, että voisin jollain foorumilla esittää myös sen toisen, vielä rankemman version Tuli sade rankasta.
    Kirjoitin tähänkin pari laulutekstiä, jotka Hannu Kakko sävelsi ja sovitti Aikamerkille. Toinen oli mielikuvituksellisesti Timon laulu, jonka miehet esittivät ja toinen, yhtä mielikuvituksellisesti Ullan laulu, jonka naiset esittivät. Molemmat olivat kantaesityksinä julkkarissa. Kantaesityksensä sai myös romaanista erotettu pieni kohtaus, jossa näyttelivät Airi Niiranen ja Raimo Hytti. Itselläni ainakin menivät kylmät väreet pitkin ja poikin eikä liikutuksen kyyneleetkään kaukana olleet katsoessani pienoisnäytelmää. Kansikuvan teki Nordbooks valitsemastani valokuvasta, joita sain Lea Silveniukselta. Suuret kiitokset myös hänelle, samoin kuin Aimo Tervahaudalle avusta lakiasioissa.
    Oli todella mahtavaa olla kirjaston lehtilukusalin näyttämöllä ja katsella täyttä tupaa. Sisällä oli varmasti yli 120 ihmistä, joita kiinnosti romaani Tuli sade rankka. Tällä hetkellä painos on myyty loppuun ja uutta odotellaan. Kiitos siitä lukijoille.